CIBUSLEX: LEGAL SERVICES FOR THE FOOD SECTOR.

CibusLex is a service offered by the Law Firm Stefano Senatore, to provide high quality assistance, advice and training in terms of food and wine law.

We support companies operating in the Italian, European and extra-EU markets that produce, import, export as well as buy and sell food and beverages.


Our Services.


Labelling and information for consumers

Mandatory information, voluntary information, nutritional and health claims.

Wine
regulations

Production and commerce, labelling, PDO and PGI, registers and declarations, aromatized wines.

Food safety
and hygiene

Traceability, withdrawal and recall, hygiene requirements, Haccp, flexibility.

Food supplements, fortified food and novel food

Food supplements, fortified food, novel food, food for specific population groups.

Geographical indications and quality schemes

PDO, PGI, TSG, organic, integrated production, certification and collective marks.

Organization of the company and trade relations

Contracts, e-commerce, trademarks, penalties, debts recovery, litigations.

Administrative
law​

Obligations to start production, public contribution, administrative proceedings and appeals.

Training and corporate advice

On-premise training courses, webinar, ongoing legal advice.

Last News.


12Apr 2021

Pasta secca e criteri microbiologici.

Quesiti

Quesito: Quali sono i limiti microbiologici della pasta secca (acqua e semola di grano duro)?

05Apr 2021

Piccole imprese, assenza del Manuale di Autocontrollo e sanzioni.

Quesiti

Quesito: Il titolare di un esercizio in cui si commercializzano prodotti alimentari confezionati ha esibito agli organi di controllo una scheda riportante le temperature rilevate dalla cella frigo e dal banco espositore ed una scheda mensile in cui sono state annotate giornalmente le solo pulizie, senza aver redatto il Manuale di Autocontrollo. La disposizione violata è l'articolo 5, comma 1, del regolamento (CE) 852/04? Quali sono le procedure scritte obbligatorie per le piccole imprese (come, ad esempio, le macellerie o le pescherie)?

28Mar 2021

Termine minimo di conservazione in etichetta, nessuna sanzione anche se è superato.

Quesiti

Quesito: Che tipo di provvedimento (amministrativo e/o penale) è previsto a carico dell’Osa titolare di un pubblico esercizio (ristorante o supermercato) che pone in vendita alimenti con termine minimo di conservazione superato?


All news

Newsletter.


Sign up for the Cibuslex newsletter to receive updates on food law and the jurisprudential guidelines of the sector.