CIBUSLEX: LEGAL SERVICES FOR THE FOOD SECTOR

CibusLex is a service offered by the Law Firm Stefano Senatore, to provide high quality assistance, advice and training in terms of food and wine law

We support companies operating in the Italian, European and extra-EU markets that produce, import, export as well as buy and sell food and beverages


Our Services


Labelling and information for consumers

Mandatory information, voluntary information, nutritional and health claims.

Wine
regulations

Production and commerce, labelling, PDO and PGI, registers and declarations, aromatized wines.

Food safety
and hygiene

Traceability, withdrawal and recall, hygiene requirements, Haccp, flexibility.

Food supplements, fortified food and novel food

Food supplements, fortified food, novel food, food for specific population groups.

Geographical indications and quality schemes

PDO, PGI, TSG, organic, integrated production, certification and collective marks.

Organization of the company and trade relations

Contracts, e-commerce, trademarks, penalties, debts recovery, litigations.

Administrative
law​

Obligations to start production, public contribution, administrative proceedings and appeals.

Training and corporate advice

On-premise training courses, webinar, ongoing legal advice.

Last Articles


14Feb 2024

Ingredienti in etichetta, no all’utilizzo di nomi generici che ne indichino solo la materia prima.

Quesiti

Quesito: Se un ingrediente esiste commercializzato in diverse “forme” – ad esempio, fave di cacao e burro di cacao o olio di semi di girasole e pasta di girasole –, è possibile inserire in etichetta una sola voce – nei casi proposti, dunque, rispettivamente “cacao” e “girasole” – che racchiuda entrambe le “forme” di commercializzazione?

25Jan 2024

Etanolo da fermentazione nei prodotti alimentari: obblighi informativi e limiti di legge.

Quesiti

Quesito: Avrei bisogno di un chiarimento sulla presenza, non dichiarata in etichetta, di etanolo negli alimenti. Esiste, ad esempio, un valore limite di tale sostanza nel cioccolato, che la contiene naturalmente?

09Jan 2024

Additivi: quali sostanze e limiti massimi sono ammessi nei tramezzini farciti?

Quesiti

Quesito: Un tramezzino farcito, pluri-ingrediente e pronto al consumo, a quale categoria appartiene in riferimento al regolamento (UE) 1129/2011 per la ricerca dei valori di riferimento per gli additivi?


All news

Newsletter.


Sign up for the Cibuslex newsletter to receive updates on food law and the jurisprudential guidelines of the sector.